Pallars



Audiovisuals
Títol
Breu Descripció
Nivell

Xerrada:


A càrrec : Cisco Farràs

Vídeo de la xerrada que es va fer a l'Epicentre en el marc de la inauguració del XII Comarcal JussàEducació
Internivells


Elements de memòria


Elements urbans
Nom
Situació
Breu descripció
Casa Baió 
c/ Major, 24

Sort
Casa de Magdalena de Giralt, Senyora de Bressui, segona dona del general Moragues. En aquesta casa l’esmentat general hi resideix durant diferents períodes.

A la façana de l’edifici es pot veure una placa identificativa erigida el 1966.

Grup escultòric general Moragues
Jardins de casa Mauri

La Pobla de Segur
Actualment, presideix aquestos jardins per la banda de ponent l’escultura del General Moragues, monument commemoratiu de l’11 de setembre, diada nacional de Catalunya. És un homenatge a l'heroi màrtir general Moragues, un dels militars que van protagonitzar la resistència de Barcelona durant el setge de l’exèrcit del rei Felip V al 1714. La mort del general va ser utilitzada pel rei com a exemple del càstig que rebien els traïdors a la seva causa.

Es tracta d’una escultura feta en pedra, bronze i ferro per Antoni Borrell i Pujol. Aquest monument constitueix una representació dels fets històrics que commemora: el bust del General Moragues està embolcallat per una flama que simbolitza  el seu encès sentiment patriòtic cap a Catalunya.  La  donzella, que ofereix una espasa al general, representa Catalunya a punt de morir quan el rei Felip V va suprimir les institucions catalanes. La gàbia que es troba al seu costat, on els assassins del general van guardar el seu cap exposat a les muralles de Barcelona durant dotze anys, apareix aixafada, com a símbol de la victòria del sentiment patriòtic enfront de la repressió.




Bust General Moragues


Av. Comtes del Pallars

Sort
El monument consisteix en un bust creat per l’escultora Rosa Martínez i és basat en el que Lluís Pujal, historiador nascut a Sort, va lliurar al seu torn a l’Ajuntament de la vila.
Carrer Onze de Setembre
Tremp
Ubicat perpendicular a el passeig Pompeu Fabra.

Administració i distinció
Nom
Observacions
Corregiment de Talarn
L'any 1716, la nova administració nascuda del règim de Nova Planta va crear el corregiment de Talarn, ja que aquesta vila  va donar suport al bàndol de Felip V durant la guerra de Successió. El corregiment  comprenia l’antiga sotsvegueria del Pallars. Talarn fou el cap del corregiment fins a mitjans del segle XIX
Títol de fidelíssima a Tremp
Tremp, durant la guerra de Successió (1705-1712) s’alineà al costat de l’arxiduc austríac (Carles III) i aquest, com agraïment, li concedí el títol de fidelíssima. Aquests títol figura a l’escut de la ciutat de Tremp.


Personatges
Nom
Breu biografia
General Josep Moragues
(1714, Sant Hilari de Sacalm- 1715, Barcelona)
En Josep de Moragues i Mas nasqué a Sant Hilari Sacalm el 1669. A partir del 1694, amb 25 anys, lluità contra la invasió borbònica de Catalunya durant la Guerra dels 9 Anys (1688-1697),
Partidari de la successió en la Casa d'Àustria formà part de la colla Vigatans que el 1705 s'alçaren en armes contra el Virrei borbònic Francisco de Velasco i propiciaren el Tractat de Gènova entre Catalunya i Anglaterra, mitjançant el qual Catalunya entrava en la Guerra de Successió pel bàndol aliat.
El 1707 Josep Moragues fou ascendit al grau de General de Batalla i nomenat Governador de la fortalesa de Castellciutat - Seu d'Urgell.
Des del 1707 a 1713 es féu càrrec de la defensa de la frontera del nord i hagué de coordinar la resistència contra les recurrents incursions franceses sobre territori català. Després de la Traïció Anglesa el 1713 continuà com a Governador de la fortalesa de Castellciutat. Resistí fins el 28 de setembre de 1713 quan va capitular la fortalesa de Castellciutat en unes condicions avantatjoses. Després de la capitulació es retirà a Sort a principis de 1714 amb les tropes catalanes resistents a la zona del Pallars i la Cerdanya.
Reprengué la lluità al front exterior a la fortalesa de Cardona fins el 18 de setembre 1714, quan s'acollí a la capitulació de l’esmentada fortalesa.
El 21de març de 1715, amb 46 anys, fou capturat per les tropes borbòniques quan intentava fugir de Catalunya. Fou executat sense honors militars, aplicant-se-li el càstig reservat als traïdors: fou arrossegat viu pels carrers, fou decapitat i el seu cos fou esquarterat. La seva calavera decapitada fou penjada en una gàbia al Portal de Mar de Barcelona com a escarni a tots aquells que es resistissin a la tirania absolutista borbònica i a l'administració dels seus lacais botiflers

Més informació:

Armengol Amill
(1665, Bonestarre - Cotrone, 1732)
Va ser coronel del regiment de fusellers de muntanya en la Guerra de Successió. Lluita al costat d’altres militars com Josep de Moragues, al Maresme, Osona, el Vallés, el Llobregat, el Bages i la defensa de Barcelona entre 1712 i el 1714. Després de la capitulació de Barcelona rebé l’ordre de replegar-se a Cardona, fou empresonat a Verges i dut a la presó de Girona, d’on fugi  cap a França. Posteriorment es va incorporar a l’exercit austríac. A partir de 1718 va governar el castell de Cotrone, on va morir.
Més informació:

Llibres
Tipus
Nom
Breu descripció
Nivell
Crónica de Talarn

V. Bosch
Garcineu Edicions
Fotocòpia
CRP Pallars
Fragment del llibre a on es pot trobar una breu cronologia dels fets abans, durant i després de la guerra del 1714, emmarcats a Talarn.
Cicle superior Primària / ESO
Historia de la Antigua villa, hoy cuidad de Tremp
Miquel Lledós i Mir

Fotocòpia
CRP Pallars
Fragment del llibres a on es relata el desenvolupament i les conseqüències de la guerra de Successió a Tremp
Cicle superior Primària / ESO
A l’ombra del castell

Esterri i les Valls d’Àneu del 835 al 1939

J. Ribera
Pagès editors
Fotocòpia
CRP Pallars
Fragment del llibre a on es relaten els fets del 1714 al Pallars Sobirà
Cicle superior Primària / ESO